Lymfoedeem

Secundaire lymfoedeem is vaak toe te schrijven aan een duidelijke oorzaak. Denk hierbij aan trauma’s of orthopedische operaties. De Quadrivas Therapy kan hierin veel bereiken. Omdat het lymfestelsel extra gestimuleerd wordt door stuwing in de bloedvaten, zien wij vaak dat secundair lymfoedeem vrij snel verdwijnt als de bloedvaten weer in staat zijn hun werk te doen. Ook bij veneuze insufficiëntie, zoals spataderen, kunnen we er voor zorgen dat secundaire lymfoedeem afneemt en snel verdwijnt, doordat de conditie van de aderen sterk verbeterd. 

Lymfoedeem na een okseltoilet, waarbij de lymfeklieren uit de oksel zijn verwijderd, is minder goed te behandelen. Het is binnen het lymfesysteem namelijk niet mogelijk om een ander gedeelte het werk over te laten nemen. Toch behaalt de Quadrivas Therapy bij deze vorm van secundair lymfoedeem goede resultaten. De beweeglijkheid van de aangetaste arm is na behandeling vaak stukken beter. Helaas is het effect bij deze vorm van secundair lymfoedeem niet blijvend en zijn onderhoudsbehandelingen noodzakelijk om de doorstroming goed op gang te houden.

Je spreekt van primaire lymfoedeem als er vanaf de geboorte minder lymfebanen aanwezig zijn doordat het lymfevaatstelsel niet goed is aangemaakt. De lymfevaten zijn niet goed aangelegd, of er zijn eenvoudig te weinig om de lymfestroom te kunnen afvoeren. Ook hierin kan de Quadrivas Therapy helpen. Het kan de oorzaak niet wegnemen maar het kan er wel voor zorgen dat de doorstroming in de aangetaste gebieden optimaal blijft. Steunkousen blijven vaak nodig. Wel wordt de conditie van het weefsel verbeterd. Hierdoor wordt het ontstaan van infecties sterk teruggedrongen. De plaatselijke verdikkingen en verharding van het weefsel, de zogeheten fibrose, verdwijnen en/of worden voorkomen.